Dobry catering na weselu

Na to, co nazywamy udanym weselem, składa się szereg rozmaitych spraw – od wyboru lokalizacji, poprzez dekoracje i rozmieszczenie stołów, muzyką czy wreszcie catering, który w rzeczywistości sanowi podstawowy warunek dobrej zabawy. Trudno bowiem wyobrazić sobie, iż goście będą dobrze się bawić, mając puste żołądki – tym bardziej, jeśli zapełnią je alkoholem, ponieważ jedzenie nie będzie im odpowiadało. Jak zatem wybrać dobry catering weselny i na co należy zwrócić uwagę, porównując dostępne opcje?

Bogata oferta

Oglądając programy kulinarne, w których przeprowadza się rewolucje w lokalach, możemy zauważyć, iż w restauracji menu nie powinno być zbyt szerokie. W przypadku lokali jest to zupełnie zrozumiale – im więcej produktów kuchnia musi zgromadzić, ponieważ są w karcie, tym większa szansa, że nie będą one świeże, ponieważ będą czekać na klienta przez wiele dni. W przypadku firm cateringowych jest natomiast dokładnie odwrotnie. Pamiętajmy, że catering za każdym razem ustalany jest indywidualnie, więc nie ma mowy o gromadzeniu zapasów w chłodniach – wszystko kupuje się specjalnie pod wybrane menu. Dobra firma cateringowa to taka, która zatrudnia profesjonalnych i doświadczonych kucharzy, którzy są w stanie przygotować na nasze zamówienie najbardziej wymyślne dania, Jeśli więc repertuar danej firmy kończy się na rosole i mielonym z ziemniakami, mamy prawo podejrzewać, iż jest to typowa „firma-krzak”, gdzie potrawy przygotowuje ciocia właściciela. Oczywiście, może przygotowywać je doskonale – sęk w tym, czy jednak nie chcemy postawić w tym dniu na profesjonalistów. Szerokie menu daje nam też możliwość, dopasowania potraw do charakteru wesela. Nikt nie wyobraża sobie, by na góralskim weselu podano sushi, podobnie, jak w nowoczesnym i eleganckim, wnętrzu nieśmiertelny schabowy z kapustą niekoniecznie bezie najlepszym wyborem.

Atrakcje kulinarne

Dobra firma cateringowa to taka, która, poza zapewnieniem smacznego wyżywienia, będzie w stanie zaproponować naszym gościom atrakcje kulinarne. Mogą to być rozmaite dania, jak choćby pieczone w całości  na rożnie prosię, płonące pstrągi czy fontanna czekoladowa. Wszystko to nie są oczywiście elementy obowiązkowe, ale warto zastanowić się nad uświetnieniem zabawy weselnej którymś z nich. Oczywiście, na powyższych propozycjach się nie kończy – równie ciekawą opcją jest np. serwowanie dań przy określonej muzyce i w ciekawym układzie choreograficznym, albo możliwość wciągnięcia gości lub ich dzieci do nietypowego serwowania deseru czy torty weselnego.

Szczegóły cateringu

Stare przysłowie mówi, że diabeł tkwi w szczegółach, warto więc dokładnie przyjrzeć się ofercie firmy cateringowej i sprecyzować, jak konkretnie widzimy obsługę naszego wesela. Koniecznie zapytać należy nie tylko o ilość, jakoś ci gramaturę potraw, ale tez o godziny i kolejność ich serwowania, a także o to, co stanie się z porcjami niewykorzystanymi. Pamiętajmy, ze jest to jedzenie, za które zapłaciliśmy, mamy więc prawo żądać, by było pozostawione w lodówkach i pozostało do naszej dyspozycji w kolejny dzień. Bardzo istotną kwestią jest również zapewnienie menu dla dzieci, osób pozostających na diecie (np. diabetyków) oraz wegetarian.

Koniecznie powinniśmy też ustalić, kto będzie serwował gościom jedzenie – czy są to profesjonalni kelnerzy, czy też przypadkowe osoby, pragnące dorobić na boku i nie mające ani aktualnych badań, ani doświadczenia. Dobrym wyborem są tu uczniowie ostatnich klas szkół kulinarnych, którzy nie tylko znają się na przygotowywaniu i serwowaniu potraw, ale też będą w stanie w profesjonalny sposób odpowiedzieć na pytania gości, dotyczące np. składu czy sposobu przygotowania potraw.

 

O serwisie

Poradnik dotyczy organizacji przyjęcia weselnego. Na stronie znajdziesz informacje o tym, jak urządzić wspaniałe wesele bez zbędnych kosztów a żeby wszyscy dobrze się bawili.

Kontakt

kontakt@hotelpzm.pl

Galeria